De leider die je zelf wenst

Op vrijdag 18 maart was één van de meest inspirerende schrijvers en sprekers ter wereld op het gebied van leiderschap in Nederland: Simon Sinek! Daar moest ik bij zijn!

Simon Sinek is natuurlijk vooral bekend door zijn Gouden Cirkel model: Alles begint met Why?. Bedenk je eerst goed waarom je de dingen doet die je doet, dit maakt je invloedrijker en innovatiever.

Zijn nieuwste boek gaat echter over leiderschap en is getiteld ‘Leaders Eat Last’. Vreemde titel… de leider eet altijd eerst toch? Nou niet dus volgens Simon. Echte leiders geven hun eigen comfort/eten op voor degene waarvoor zij moeten zorgen en eten dus als laatste. ‘Eén voor allen, allen voor één’ dus!

Leiders moeten in staat zijn om een cirkel van veiligheid te creëren binnen de organisatie. Er moet een klimaat heersen van vertrouwen en coöperatie. De wereld is namelijk gevuld met ‘gevaar’ (o.a. concurrentie) en als de organisatie een cirkel van veiligheid vormt dan zal deze zich collectief verdedigen tegen dit ‘gevaar’. Een erg interessante theorie die Simon ondersteunt met de wetenschap die we hebben over de menselijk chemie. Endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine spelen allemaal een belangrijke rol.

Simon Sinek1Simon Sinek2

Zijn nieuwste boek gaat nog veel dieper in op deze theorie en ik kan dan ook niet wachten met het lezen van mijn persoonlijk door Simon gesigneerde boek!

 

 

 

Share