Zelfinzicht tijdens Programma Operationeel Leidinggeven

POL & zelfinzicht

Zelfinzicht, communicatie en samenwerken

‘Een geweldige ervaring’.  Dat is de terugkoppeling die trainer Mirjam Boot ontving van één van de deelnemers van ons Programma Operationeel Leidinggeven (POL). Het eerste blok van een nieuwe editie van de POL, met als thema ‘zelfinzicht’, vond vorige week donderdag en vrijdag plaats. Locatie van de training was Hotel Jans in Rijs, een prachtige locatie grenzend aan het Rijsterbos, gelegen in het prachtige Gaasterland.

De POL training heeft tot doel een basis te leggen om effectief leiding te kunnen geven en te kunnen ontvangen. In twee blokken gaan de deelnemers aan de slag. Waarbij in het eerste blok de nadruk ligt op zelfinzicht. In het tweede blok ligt de focus op communicatie en samenwerken.

Het bleek een stevig blok voor veel deelnemers. Ze hebben meer bewustwording gekregen over hoe gedrag beïnvloed wordt vanuit onder andere waarden, normen, overtuigingen, identiteit en kernkwaliteiten. Daarbij hebben ze geleerd om heel goed te kijken van waaruit de oplossing dient te komen. Kortom; wil je ander resultaat (gedrag), dan ga je kijken op welk niveau de oplossing zit.

Kernkwaliteiten & Actiepunten

Omdat dit blok voornamelijk over zelfinzicht gaat werden persoonlijke verhalen gedeeld. Dit had veel impact in de groep en bleek tevens een bindende factor. Vanuit de persoonlijke verhalen was het werken met de kernkwaliteiten een feestje. Deelnemers herkenden en benoemden in elkaar en zichzelf unieke kwaliteiten. Dit in plaats van nadruk te leggen op alle zaken die nog verbeterd zouden kunnen worden.  Alle deelnemers zijn met door henzelf geformuleerde actiepunten de deur uitgegaan. Ze blijven elkaar scherp houden door elkaar daarbij op de werkplek te ondersteunen.

Uit een opmerking uit een mail die Mirjam na afloop van het blok ontving: “zo’n training zou eigenlijk iedereen moeten volgen.” blijkt dat onze deelnemers het met ons eens zijn als we zeggen dat leren en talentontwikkeling leuk is. Helemaal wanneer je leert over jezelf en je eigen talent!

 

 

 

 

Share